2013. szeptember 2., hétfő

Információs Társadalom Parlamentje 2013




Idén június 13-án és június 14-én immáron harmadik alkalommal rendezték meg az Országházban az Információs Társadalom Parlamentjét, mely több mint szakmai konferencia. Parlamentáris körülmények között úgynevezett partneri viszonyban - ahogy ez többször is elhangzott a két nap folyamán - találkozhattak a civil szervezetek képviselői, a szakemberek és az állami döntéshozók speciális tematikával.


„2011 elején született meg az ötlet, hogy szükség van egy olyan fórumra, ahol az információs társadalom formálói egyeztetni tudnak szakmai kérdésekről” – mondta az ötletgazda Soltész Attila, az Infotér elnöke. Ebben számítottak az erős civil jelenlétre, hiszen ez a szektor komoly erőforrásokkal rendelkezik, másrészt testközelből találkozik a valós problémákkal. A Magyar Parlament épülete, mint helyszín magas rangra emeli az infokommunikáció ügyét a kormányzaton belül. Ugyanis a jól működő információs rendszerek már rövidtávon is szolgálják valamennyi ágazat eredményességét és hatékonyságát. 2012-ben szerepe a „Magyarország megújulása” rendezvénnyel tovább erősödött.


2013-ban „Infokommunikáció a versenyképességért” címmel a konferencia programjában a kormányzati informatika, e-közigazgatás, média és hírközlés témakörei mellett nagyobb súllyal kapott hangot a fejlesztéspolitika, a külgazdaság, az innováció, a társadalmi felzárkózás. Külön figyelmet fordítottak arra, hogy jelen legyenek a tankerületi igazgatók, az e-Magyarország pontok e-tanácsadói, a legjobb középiskolák, az informatikai OKTV-felkészítő tanárok, az ECDL-vizsgaközpontok, a pedagógiai intézetek, a felsőoktatási intézmények és a hallgatói önkormányzatok. Az idei év újításaként, most először bárki felszólalhatott a pulpituson, hogy a közigazgatási, iparági szakmai döntéshozók előtt öt percben elmondja ötletét, meglátását, véleményét.


Új stratégia készül


Az idén kell felkészülni az Európai Unió következő, 2014–2020 közötti költségvetési időszakára. A legfontosabb célok: digitális kompetencia; digitális gazdaság; e-közigazgatás és kormányzati informatika; szélessávú infrastruktúra. „A legkomolyabb probléma, hogy a magyar lakosság digitális kompetenciája alacsony, ennek emelése kiemelt fejlesztési cél. Ezt egészíti ki a kis- és középvállalatok infokommunikációs technológia fejlesztése és az állami infokommunikációs infrastruktúra, valamint az e-közigazgatási szolgáltatások bővítése, korszerűsítése” – hangsúlyozta előadásában Vályi-Nagy Vilmos az NFM (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) infokommunikációs államtitkára. A digitális kompetencián belül a digitális írástudás növelésére, valamint az informatikus- és mérnökképzésre kell koncentrálni.


Józsa Szabolcs a videójáték-iparban rejlő lehetőségeket fejtegette. Ez a világon a legdinamikusabban fejlődő iparág, a dvd és film együttvéve se tesz ki akkora növekedést, nagyobb, mint Holywood. Ezen a területen közel háromszáz fő tevékenykedik két milliárd árbevétellel, melyet tovább lehet növelni és munkahelyteremtő erővel bír. Ennek ellenére jelenleg nincs ilyen képzés Magyarországon. Az alulfinanszírozottság és szakemberhiány visszaveti az iparágat, itt nagyobb erőforrások bevonása szükséges.


Alpári Vera a Gyermekmédia Egyesület elnöke a hozzáférés egyenetlenségéről, a szelektivitás (szűrés) hiányáról, a generációs szakadékról beszélt, és a közös alkotást emelte ki. Erre jó példa a Kölyökrádió, az Iskolarádió létrehozása, közös működtetése és ilyen hálózat terjesztése.


Dr. Stefán Zoltán az Országos Fejlesztési Programot részletezte, melynek keretében a Sulinetet teljesen felújítják. Biztosítani kell az iskoláknak a 40-100Mb/s sávszélességet és az ötéves fenntarthatósági modellt, vagyis díjmentes hozzáféréssel rendelkezzenek az oktatási intézmények.


Siklósi Zoltán, Mezőberény polgármestere a GVOP 4.4.2 pályázat ("A szélessávú hálózatok önkormányzatok általi kiépítésének támogatása Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein”) keretében a tizenegyezer lakossággal rendelkező település számára optikai hálózat kiépítését valósította meg.

(forrás: PR Herald)

Nincsenek megjegyzések:

A 14. Infotér Konferencia, Balatonfüred, 2023. október 17-19. 

      A 14. Infotér Konferenciára még nem önvezető járművel érkeztünk Balatonfüredre, és nem is a mesterséges intelligencia által vezérelt ...