2021. február 10., szerda

Qulto szakmai nap 2021

2021. február 3-án és 4-én online formában került megrendezésre a Qulto szakmai napja. A Köszöntés után hangzott el a Beszámoló 2020-as évről Kármán Lászlótól  (CEO) , Czoboly Miklóstól (CEO)  és Tarjáni Gyulától  CEO), majd szót ejtettek az idei tervekről.

A cég beszámolt a tavalyi év kapcsán történt fejlesztéseikről (Városfoglaló 2.0, Qulto 360 virtuális kiállítás modul, Restaurálás modul, Qulto eCard könyvtári mobil applikáció), különböző számadatokról (pl: mennyi kölcsönzést regisztráltak a rendszereik, mennyi új bibliográfiai adatot regisztráltak a Qulto rendszerekben, mennyi Ocr-ezett oldal került be a Qulto adatbázisába). Létrehoztak egy Domain menedzser osztályt mely a termékek fejlesztési irányáért felel. Minden Qulto termékhez dedikált DM tartozik. Illetve sikerült a járványhelyzet ellenére bővíteni a munkahelyeket a cégnél.  

A 2021-es évre a fő kitűzések: a már elért eredmények továbbfejlesztése, a kommunikáció erősítése, amely magában foglalja az aktív Facebook és LinkedIn jelenlétet, a rendszeres hírlevelet, az ügyfél-elégedettség mérését, a termékfejlesztésekről történő tájékoztatást és a  termékportfólió bővítését.  

Bővebben a videóban:

 


Mi a Qulto Ökoszisztéma? (Pancza János CEO) 

Ebben az előadásban bemutatták, hogy milyen alapelemekből épül fel a Qulto szakmai mentalitása. Náluk a kulturális intézmények (múzeumok, könyvtárak, levéltárak) megtalálják az informatikai problémájukra a megoldást. Ehhez olyan eszközöket használ mely segíti a katalogizálást, rendszerezést ezeknek az intézményeknek. A folyamat következő lépéseként segít, hogy a digitalizált anyagot meg lehessen osztani másokkal. Segítenek gazdagítani és összekötni az adatbázisokat. Eszközöket és szoftvereket biztosítanak, hogy a különböző lehetőségek a bemutatáson túl, újra felhasználhatóak legyenek (pld: kioszkok, applikációk). 

Ehhez a négy alappillérhez kapcsolódnak a cég fejlesztései: MANAGE-DIGITAL-CONNECT-ATTRACT.  




 

Qulto Szemantikus Tudásháló (dr. Fülöp Endre rendszertervező) 

Bemutatásra került egy olyan katalógus, melynek fő célja a keresett találatok minél teljesebb és pontosabb reprezentálása. Fontos, hogy sokkal nagyobb információ halmazt képes kezelni, mely sokkal pontosabb képet tud adni egy-egy műről. Hiszen a cél az, hogy a már meglévő könyvtárhasználók még jobb kiszolgálást kaphassanak egy felhasználóbarát felületen.  

Itt meg lehet nézni.

Emellett fontos még megjegyezni, hogy a Szemantikus Tudáshálóra új szolgáltatásokat készítettek, így szerzői jogi információkat, FRBR-rekordokat, múzeumi tárgyakat és irodalmi helyszíneket. Az utóbbi egy olyan széleskörű keresési lehetőséget biztosít, hogy földrajzi helyszínekhez lehet az ott játszódó regényt vagy regény részletet hozzákapcsolni vagy fordítva. Ehhez készült egy mobil applikáció is, mely akár utazás közben tippeket adhat a kedvenc könyvünk helyszíneihez, vagy ha éppen a Balatonnál járunk és számos regény helyszínt jelez meglátogatás céljából. Így összeköti a könyvet-könyvtárat-olvasót-turizmust-oktatást.  





A múzeumi tárgyak esetében pedig egy-egy múzeum bedigitalizált anyagából lehet regényekhez hozzárendelni őket. Így bemutatva esetleg az oktatásban némely kor használati tárgyait, melyek kapcsolódnak a regényhez.  

A szerzői jogi információk esetében pedig megmutatja, hogy az adott műhöz kinek milyen szerzői joga van és melyek azok, amik esetleg szabad felhasználásúak. 


Könyvtár a zsebben – eCard release! (Erdős Zoltán fejlesztési részlegvezető) 

„A Qulto eCard mobilapplikáció célja az, hogy a felhasználó összes „könyvtári ügye” egy helyen elérhető, áttekinthető, intézhető legyen.” (Dr. Fülöp Endre)

Alapvetően ebben a mondatban minden benne van, de közel sem fedi le teljesen a lényeget. Az applikációban lehetőség van több könyvtár olvasójegyét egyszerre kezelni, de akár több személy olvasójegyét is (pld: család esetében). Be lehet iratkozni az applikáción keresztül, lehet kérni értesítéseket a lejáró könyvről a telefonra, továbbá szinkronizálni lehet a telefon naptárjával, így ezt is jelezné az egyéb teendők mellett. Ezen túl kihasználja az okos telefon adottságait: biometrikus azonosítás a tranzakciók esetében, olvasójegy scannelése, útvonaltervezés a könyvtárba. További elvégezhető könyvtári ügyek: kölcsönzések hosszabbítása, előjegyzés indítása/hosszabbítása/lemondása, félretételek ellenőrzése, tartozásaink nyomon követése, beiratkozás hosszabbítása, könyvtári nyitvatartások ellenőrzése, könyvtári elérhetőségek megtekintése majd a kontakt felvétele, művek keresése és kedvencnek jelölése. Jelenleg kompatibilis könyvtári rendszerek ezzel az applikációval a Huntéka és a Corvina. A Google Play Store-ból már letölthető és Android 4.4 – Android 11 – ig támogatott, iOS-re még nem elérhető. 

 

Kulturális örökség az okostelefonomban? (Deák Gábor Agile Lead

Városfoglaló applikáció célja, hogy egy ismeretlen vagy saját városunkat megismerjük minél jobban. Ezzel lehetőség van még egyszerűbben bemutatni a kuturális kincseket és virtuális sétákon részt venni. Lehet benne versenyezni, kvíz kérdésekkel lehet színesíteni a programot és egyéb látványos elemeket a túra során hozzárendelni. Helytörténeti és kulturális turizmus erősítése szempontjából ez egy kiváló program. Ezt lehet számítógépen is használni, így lesz meg a virtuális séta érzése és mobilon is, akkor pedig végig is járható. 

Itt kipróbálható.

Kérdésbank adatbázis, mely online kvízkérdéseket kezelne. Itt lehetne adminisztrálni és böngészni, majd pedig az Api-n keresztül integrálható lenne más alkalmazásokba. 

Qulto360 egy olyan szolgáltatás melyben gömbpanorámájú virtuális kiállítások reprezentálhatók.  

LiteraTúra mobil App irodalmi vonatkozású helyszínek bemutatására készült. Lehet benne kulcsszavas keresést végezni, útvonalat tervezni, ajánlani és jelöli a közeli irodalmi helyszíneket. Regisztráció után pedig lehet jelölni a kedvenc műveket és szerzőket, a már meglátogatott helyszíneket és értesít az új helyszínekről. Főként a mű cselekményének helyszínét és a szerző szobrát lehet felkeresni ennek az alkalmazásnak a segítségével. 


Könyvkiadó automata (Dr. Kovács Béla Lóránt igazgató – Méliusz Juhász Péter Könyvtár

Szükség szülte az ötletet, hogy a városban olyan mobil kölcsönző pontokat alakítsanak ki, ahol a könyvtárak bezárása ellenére az olvasók átvehetik az online előjegyzett könyveiket, a szolgáltatást sikerüljön fenntartani. Ezt a kölcsönzési formát meg kell ismertetni a felhasználókkal, az új helyzetre való lehetséges válaszként. A módszertől a forgalom növekedését várják. 

 

Somody Ildikó, Tatai Nikolett




Nincsenek megjegyzések:

A 14. Infotér Konferencia, Balatonfüred, 2023. október 17-19. 

      A 14. Infotér Konferenciára még nem önvezető járművel érkeztünk Balatonfüredre, és nem is a mesterséges intelligencia által vezérelt ...