2022. február 22., kedd

A jövő könyvtára – a könyvtár jövője

forrás: Kaposvár Most

„A jövő könyvtára - a könyvtár jövője" elnevezésű
 szakmai nap 2022. január 18-án Kaposváron a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtárban került megrendezésre.


Néhány éve a minősített könyvtári címre kezdtünk el felkészülni és ennek keretében nem csak a használók, hanem a kollégák tudását, készségeit, képességeit is felmértük a dolgozói tudástérképen –  mondta el köszöntőjében Horváth Péter, a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár igazgatója. – Az elmúlt évtizedekben sokat változott a könyvtárak szerepe, a többség még mindig a könyv kölcsönzése miatt tér be, igyekszünk kommunikálni, hogy milyen egyéb lehetőségeik vannak a látogatóknak, díjmentesen hozzáférhetnek digitális adatbázisokhoz, valamint egy applikáció is segíti a kölcsönzést – emelte ki Horváth Péter. Megjegyezte: a közeljövőben egy könyvszekrény is szolgálatba áll, amely lehetővé teszi a nyitvatartási időn kívüli kölcsönzést és visszahozatalt is.  Jelenleg 320 ezer dokumentummal rendelkezik a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár. Az 5500 főnél kisebb települések önkormányzatai dönthetnek úgy, hogy a megyei könyvtárral közösen, együttműködve tartanak fenn könyvtárat. 229 településsel vannak kapcsolatban, nekik nem csak a dokumentumokat, hanem a technikai felszerelést, a számítógépeket és a bútorokat is biztosítják.

 

Ne mondjunk le a könyvkölcsönzés monopóliumáról: mindenképpen hangsúlyozzuk ezt a szolgáltatásunkat. A könyvtár isnspirációs és közösségi tér is egyben – mondta Tóth Máté, a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár igazgatója. Az előadó kiemelte: az 1997-es könyvtári törvény az információs esélyegyenlőséget helyezte a középpontba, ám az elmúlt több mint húsz évben viszont kiderült, hogy a könyvtárak sokkal gazdagabb funkcióval bírnak. Próbálják temetni a könyvtárakat, hogy az olvasás a múlté, ezzel szemben az elmúlt évtizedekben nem csökkent a beiratkozók száma – jelezte az előadó. A változásokra, a piaci igényekre a könyvtáraknak reagálniuk kell, hiszen megnőtt az igény a 0-24-es szolgáltatások irányába, többen tervezik, hogy könyv szekrényeket állítanak szolgálatba. Példaként említette Dániát, ahol a közkönyvtárakban a nyitvatartási időn kívül személyzet nélkül a terek nyitva vannak az olvasókártyákkal rendelkezőknek.

 

Pintér Rómeó, Kaposvár alpolgármestere felidézte, hogy Kaposváron a könyvtárban széles körben elérhető az internet régóta. A konferencián köszönetet mondott a könyvtár dolgozóinak, hogy a rendkívüli koronavírus helyzetben a bezáráskor sem maradtak olvasnivalók nélkül a lakosok, kreatív ötleteikkel a helyszínen vagy házhoz szállítva juthattak könyvekhez.

 

A szakmai konferencia a Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrásának segítségével valósult meg. Novák Csaba, szemléletformáló coach a belső egyensúly titkairól beszélt, konkrét példákkal szemléltetve a külső-belső folyamatokat. Hogyan kezeljük a nehéz helyzeteket, mire fókuszáljunk, milyen "mankók" segíthetnek. Fontos segéderő a humor például, ami átlendít minket a nehéz helyzeteken. Kapuvári Gábor újságíró pedig a könyvtári imázs 21. századi szerepéről beszélt. 

 

Dienes Éva

Nincsenek megjegyzések:

A 14. Infotér Konferencia, Balatonfüred, 2023. október 17-19. 

      A 14. Infotér Konferenciára még nem önvezető járművel érkeztünk Balatonfüredre, és nem is a mesterséges intelligencia által vezérelt ...