2023. május 3., szerda

Korszerű kompetenciák a használók és a könyvtárosok számára



A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 2023. március 29-én "Korszerű kompetenciák a használók és a könyvtárosok számára. Pillanatképek a könyvtáros képzésből és a könyvtárak gyakorlatából" címmel nemzetközi konferenciát szervezett. 
 

  

Barátné Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöke köszöntötte a résztvevőket.  

A megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy ebben az állandóan változó világban nincs egyszerű dolga a könyvtárosoknak, hiszen meg kell felelni az új kihívásoknak.  

Az információs társadalom, a technológiai környezet változásai, valamint a globalizmus feladja a leckét a könyvtáros kollégáknak, hiszen a hagyományos szakmai tudásukat további képességek kifejlesztésével kell a mai kor elvárásainak megfelelővé tenni.  

Az IFLA minden évben kiadja az információs társadalomban zajló olyan folyamatok áttekintését, amelyek a könyvtárak életére hatással vannak.  
"Az IFLA a könyvtárak globális hangja"! - hangzott el.
 

 

Kiszl Péter, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének igazgatója  

Köszöntőjében kiemelte, hogy a konferencia témája szervesen illeszkedik az ELTE Könyvtár- és InformációtudományiIntézet szerteágazó, a hazai könyvtár- és információtudományi felsőoktatást és kutatást meghatározó, vezető tevékenységéhez. Az Intézet nemzetközi elismertsége nemcsak külföldi partnerintézményekkel folyó együttműködésekben, hanem magas presztízsű publikációkban és a világ számos tájáról, az alapképzéstől a doktori képzésig valamennyi képzési szintre érkező hallgatói érdeklődésben is megnyilvánul.  

 

A következő előadó egyenesen Németországból utazott a konferenciára, hogy egy kellemes témáról beszéljen nekünk, íme:  

Hogyan támogatja az IFLA a világ könyvtárait, hogy szembe tudjanak nézni a jövő kihívásaival? 
(Barbara Lison, az IFLA elnöke, a Brémai Közkönyvtári Rendszer igazgatója, Németország)
  

Barbara Lison a brémai városi közkönyvtári rendszer igazgatója, a 2021-2023-as időszakban tölti be ezt a tisztséget. Országos és nemzetközi szinten is a könyvtárak érdekeinek érvényesítéséért dolgozik közel 30 éve. A könyvtári menedzsment, azon belül az innováció, az emberi erőforrások menedzselése, az ügyfélközpontú szolgáltatás, a változáskezelés és az érdekérvényesítés szakértője.  

Az IFLA idei záró konferenciáján elhangzott, hogy 2021-ben 120 könyvtárvezetőt kérdeztek meg a világ minden tájáról kérdőív alapján, hogy az online térben való találkozás milyennek bizonyult, és ez alapján 20 trendet fogalmaztak meg, majd a következő 5 pontban a legnagyobb kihívásokat szedték össze, amivel szembesült a könyvtár!  

  

1.  Kemény idők várnak ránk (a háború miatt sokan elvesztették a munkájukat)  

2.  A virtuális elérés továbbra is marad (az emberek megkedvelték a távoli hozzáférést, és ez kérdéseket vet fel a fizikai terek és a fizikai kínálat fontosságára nézve)  

3.   A fizikai helyszínek visszatérése (a fizikai helyszínre szükség van, kell a könyvtáros, kell a könyv!) "a könyvtár olyan közösségi térré válhat, ahol az emberek nemcsak kölcsönöznek, hanem jól érzik magukat, ahova szívesen térnek be."  

4.  Szelíd készségek kialakulása  

5.  Diverzitás: sokféleség, több lábon állás  

6.  A környezetvédelem szükségessége. Számolni kell, azzal, hogy környezetünk veszélyben van (a klímaváltozás újabb fenyegetés a könyvtárak és az általuk kiszolgált közösségek számára)  

7.  A mobil populáció (mobil lakosság, elvándorlás, útra kelnek az emberek, stb.)  

8.  A türelmetlen használó! (a hisztis olvasó is Ember.) 

9.  Az analóg visszacsapás (a technikai fejlődés nyomán az ember élete egyre inkább összekötődik a digitális világgal, ezért elkezdtünk újra beleszeretni a kézzel fogható dolgokba)  

10.  A méret számít? (mi az igénye az adott olvasói rétegnek) 

11.  Az adat dominál, az adat uralkodik! (egy új trend - a mesterséges intelligencia 2 éve még ismeretlen volt számunkra! Egyre többet hallunk az MI-ről, sokan a jövő meghatározó technológiájának tartják.   

12.  Az átalakuló kutatás (20 év után új kutatási módszerek terjedtek el)  

13.  A szélsőségek felé való rohanás  

14.  Élethosszig tartó tanulás (ma már egy állás nem egy egész életre szól sajnos, egyre többeknek kell magukat átképezniük, ezért a könyvtárak támogatják a tanulás minden formáját)  

15.  Egyetlen globális gyűjtemény (a könyvtárak kulturális örökséget gyűjtenek, dolgoznak fel, tárolnak)  

16.  A tudás privatizációja (az adatvédelem és a szerzői jog)  

17.  A képzettség számít! - Még mindig olyan fontos a diploma? - Igen! Olyan szakemberek dolgozzanak a könyvtárakban, akik felsőfokú könyvtáros szakvégzettséggel rendelkeznek.  

18.  Számítógépes ismeretek elismerése  

19. AUSP kialakítása, ami megmutatja a célközönségnek, hogy mi olyan különleges egy könyvtárban.

20.  Az egyenlőtlenségek mélyülnek (a technológia új lehetőségeket nyit meg azok előtt, akik hozzáféréssel rendelkeznek, viszont nő a szakadék köztük és a hozzáféréssel nem rendelkezők között, és ez által az a veszély fenyegeti a lakosság jelentős részét, hogy szegénységre lesz kárhoztatva.  

  

Ez az 5 db aláhúzott kihívás a könyvtárakban megmaradt 2021 után, és figyelembe kell venniük a könyvtárosoknak a munkájuk során, hogy hogyan tovább. Hogyan viszik tovább ezeket a kihívásokat, hogy az olvasói réteg(ek)nek megfeleljenek.

A fenntarthatóság kultúrája és a kultúra fenntarthatósága (Manchin Róbert, c. egyetemi docens, ELTE )


A könyvtárak fenntartható jövőt építenek, ezzel a mondattal kezdte Manchin Róbert az előadását. A fenntarthatósággal kapcsolatban rögtön a következő könyvet ajánlotta szíves figyelmünkbe: 

Fritz Baade: Versenyfutás a 2000-ik évig: a jövő nagy kérdése: földi paradicsom vagy az emberiség pusztulása 

Majd egy Petőfi idézet következett, melyet inkább így mutatnék.

Petőfi Sándor: Bölcselkedés és bölcsesség 

Mit érdemes fenntartani és mit nem - fenntartható élet, fenntartható társadalom? Az előadó a fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteket és véleményeket tekintette át valós adatok alapján. (Az ideológiai és kulturális trendeket globális összehasonlításban igyekszik elhelyezni, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos viták és érdekellentétek fényében.)  

A magyar társadalom fenntarthatósággal kapcsolatos nézeteit hasonlítja össze más európai társadalmak adataival.  

A GDP nem alkalmas a fenntartható fejlődéshez szükséges gazdaság mérésére. Ha a GDP nő, akkor egészséges a gazdaság, bővül a piaci forgalom, miáltal a jövedelmek is emelkednek. A jövedelem növekedése azonban nem vonja maga után a jólét emelkedését. 

 Végül az életminőség és a fenntartható jó élet empirikus meghatározóiról beszélt a kutatásai alapján.

Jól-lét: 

·     életminőség 

·     az élet megbecsülése 

·     egymás támogatása 

·     méltányosság  

·     gondoskodás

 

A Jól-Lét Alapítvány küldetése ittolvasható.

Merre tart a világ? Fenntartható-e a mai gazdasági színvonal? 

A növekedés határai című korszakalkotó könyvét ismertette az előadó:  

(https://novekedes.hu/elemzesek/otven-eve-jelent-meg-a-konyv-ami-megvaltoztatta-akozgazdasagtant

A könyvben a szerzők, a Meadows házaspár tudományos alapon levezették, hogy a világ a teljes fenntarthatatlanság felé halad. Már akkor bemutattak olyan modelleket, amelyek a fenntarthatóságot tartanák szem előtt.
 

A fenntartható fejlődés fogalma az ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottságának a nevéhez fűződik. A bizottság Brundtland vezetésével kidolgozta a Közös Jövőnk - Our CommonFuture jelentést, melyben először határozták meg a fenntartható fejlődés fogalmát. A definíció így hangzik:  

"sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs” – „a fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket”. 


A fenntartható fejlődési célok (vagy világcélok), más néven SDG-k ( Sustainable Development Goals) olyan kötelezettségvállalások, amelyekben a tagországok már 2015 óta egyetértenek. A világ vezetői, az ENSZ-csúcstalálkozón elkötelezték magukat ezen út mellett, amikor is elfogadták a fenntartható fejlődési célokat.  

Az Agenda 2030 program célja, hogy felhívja a figyelmet a jövőbeli globális kihívásokra.  

A program 17 fenntartható fejlődési célt határozott meg a szegénység felszámolásától kezdve a mindenki számára elérhető jól-létig. 

  

A 17 "Fenntartható fejlesztési cél": 

1. Megszüntetjük a szegénység valamennyi formáját világszerte.  

2. Véget vetünk az éhínségnek, élelmezésbiztonságot és javuló táplálékellátást teremtünk és előmozdítjuk a fenntartható mezőgazdaságot.  

3. Egészséges életet és jól-létet biztosítunk mindenkinek minden életkorban.  

4 Esélyegyenlőséget teremtünk, általános hozzáférést biztosítunk a minőségi oktatáshoz, és mindenkinek elérhetővé tesszük az élethosszig tartó tanulás lehetőségét.  

5 Megteremtjük a nemek közti egyenlőséget és javítjuk a nők és leányok helyzetét.  

6 Biztosítjuk a fenntartható vízgazdálkodást, a vízhez és az alapvető higiéniai ellátásokhoz való hozzáférést mindenki számára.  

7 Mindenkinek hozzáférést biztosítunk a megfizethető, megbízható, fenntartható és modern energiához.  

8 Ösztönözzük a tartós, befogadó, fenntartható gazdasági gyarapodást, a teljes és eredményes foglalkoztatást és a tisztességes munkát mindenki számára.  

9 Teherbíró infrastruktúrát építünk, ösztönözzük a befogadó, fenntartható iparosodást, és támogatjuk az innovációt.  

10 Csökkentjük az országok közötti és az azokon belüli egyenlőtlenségeket.  

11 A városokat és más településeket befogadóvá, biztonságossá, alkalmazkodóvá, állóképessé és fenntarthatóvá tesszük.  

12 Biztosítjuk a fenntartható fogyasztást és termelést.  

13 Sürgősen cselekszünk a klímaváltozás és hatásainak leküzdése érdekében.*  

14 A fenntartható fejlesztés érdekében megőrizzük és fenntarthatóan használjuk az óceánokat, tengereket és tengeri erőforrásokat.  

15 Védjük, helyreállítjuk, és fenntarthatóan használjuk a szárazföldi ökoszisztémákat, fenntartható erdőgazdálkodást folytatunk, leküzdjük a sivatagosodást, megállítjuk és visszafordítjuk a talajok és a biodiverzitás pusztulását.  

16 A fenntartható fejlődés érdekében békés és befogadó társadalmakat alakítunk ki, mindenkinek biztosítjuk a jogorvoslatot és a törvény előtti egyenlőséget, és a kormányzás minden szintjén hatékony, elszámoltatható, befogadó intézményeket építünk ki.  

17 Megerősítjük a program végrehajtásának eszköztárát, felélesztjük a „Globális együttműködés a fenntartható fejlesztésért” partnerséget.  

Forrás itt olvasható

A fenntartható fejlődéshez, az egyének és a társadalmak jól-létének az eléréséhez három feltétel együttes teljesülésére van szükség: 

·     gazdasági növekedésre, 

·     társadalmi integrációra, 

·     környezetvédelemre. 

A fenntartható fejlődés indikátorai

Zárásként két fontos oldalt mutatott, íme: 

World Happiness 2023.

Fenntartható Gazdaság 

 Égető szükség van együttműködésre, szolidaritásra, empátiára, türelemre a válságok elmélyülésének elkerülése érdekében. 





Fenntarthatóság és felelősségvállalás szervezeti szinten – fókuszban a civil szektor és a jó gyakorlatok  (Tóth Gabriella, az RTG VállalatiFelelősség Tanácsadó Kft. egyik alapítója és szakmai vezetője) 

 

Tóth Gabriella 16 éve foglalkozik felelősségvállalással és fenntarthatósággal kapcsolatos tanácsadással. Ez idő alatt számtalan fenntarthatósági jelentést készített. Számos kutatást is végzett e területeken. Több vállalat fenntarthatósági stratégiáját és programtervét alakította ki. 

A kisvállalatok esetében is egyre inkább elvárás a fenntarthatósági és környezeti minősítés megléte. Az ESG (environmental, social, governance) fontos pillére a kellő megalapozottság. Az adatokat ezért dokumentálni, rendszerezetten gyűjteni kell, valamint elengedhetetlen a tulajdonosi, vezetői elkötelezettség is.  

 

Kik egy szervezet érintettjei? 

Érintett/érdekelt fél: érintett az a szervezet vagy egyén, akiről észszerűen feltételezhető, hogy rá a szervezet tevékenysége, termékei érdemi hatást gyakorolnak, illetve akik vélhetően befolyásolni tudják a szervezet stratégiájának és céljainak elérését.  

·     Ki felé vannak jogi kötelezettségei a szervezetnek?  

·     Kire lehet pozitív vagy negatív hatása a szervezet döntéseinek vagy tevékenységeinek?  

·     Ki az, aki valószínűleg kifejezi aggodalmát a szervezet döntései és tevékenységei miatt?  

·     Kit érintene hátrányosan, ha a szervezet nem köteleződne el iránta?  

 Melyek egy szervezet legfontosabb környezeti, gazdasági, társadalmi hatásai?   

Hatás: pozitív vagy negatív változás a társadalomban, gazdaságban vagy környezetben, amely a szervezet múltbéli vagy jelenbeli döntéseiből és tevékenységéből ered.   

Lényegesség/priorizálás: azzal a fenntarthatósági témával foglalkozzunk, ami lényeges.  

 

A könyvtárak közösségi és humanitárius szerepvállalása a háború idején ‒ különös tekintettel a nemzeti könyvtár tevékenységére   (Gerencsér Judit, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete főtitkára, OSZK főigazgató-helyettes)

   

Könyvtárak az energia-vészhelyzet idején: a vészhelyzet idején kulcsfontosságú szerepük van a könyvtáraknak! Az energia-veszélyhelyzet következtében több könyvtár és fenntartó kénytelen volt olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek a könyv- és dokumentumállományra is hatással lehetnek. 

Társadalmi felelősségvállalás: 

·     A könyvtár egyik legfontosabb küldetése a társadalom elvárásainak, igényeinek és szükségleteinek kielégítése. 

·     A társadalmi felelősségvállalás elsősorban a könyvtár azon akaratát tükrözi, hogy egyrészt társadalmi és környezeti szempontokat is érvényre juttasson döntési folyamatai során, másrészt pedig képes legyen reagálni döntéseinek és tevékenységeinek a társadalomra és a környezetre gyakorolt hatásaira. 

·      A társadalmi felelősségvállalás tudatos, stratégiailag fontos könyvtári, intézményi tevékenység. 

·     A társadalmi felelősségvállalás saját erőből megvalósítható cél, olyan cselekedet, ami valódi társadalmi értéket teremt. 

·     Olyan értékek, amelyeket a munkatársak, a tagok mindannyian támogathatnak. 

 

AKönyvtári Intézet iránymutatást ad a könyvtárak és a fenntartók számára abban, hogy az energia-veszélyhelyzet idején miként lehet az állományvédelmi szempontokat és az energiamegtakarítási előírásokat egyaránt betartani. Említett forrásként a többi itt olvasható.


Székelyné Zombory Piroska

Nincsenek megjegyzések:

A 14. Infotér Konferencia, Balatonfüred, 2023. október 17-19. 

      A 14. Infotér Konferenciára még nem önvezető járművel érkeztünk Balatonfüredre, és nem is a mesterséges intelligencia által vezérelt ...