2012. június 27., szerda

EBSCO OPEN DAY 2012


2012. június 21.-én rendezte meg a Minerva-EBSCO az idei nyílt napját a Duna Palotában. Szó esett új fejlesztésekről, egy kérdőíves felmérésről és bemutatták az Encyclopaedia Britannica Online-t. A rendezvényen standot állított a Sage, az Oxford University Press és a Taylor & Francis szolgáltatók.

Először Sabine Teichert értékesítési és marketing menedzser üdvözölte a résztvevőket, majd bemutatta Magyarországgal foglalkozó csapatát, nevesítve Lukács Esztert, Tóth Krisztinát és Jan Luprichot.

Sabine Teichert: A felsőoktatási könyvtárak állománygyarapítási beszerzési láncának a változásai
A keresés 1996 és 2010 között széttöredezett volt (OPAC-ok, kiadói web felületek, metakeresők, e-folyóirat oldalak stb.). Ez ma már áthidalható, példa gyanánt bemutatta a Georgiai Egyetem könyvtárának testreszabott EBSCODiscovery (továbbiakban EDS) felületét. Az EDS egy új fejlesztés az e-Books on EBSCOhost és a mobil hozzáférések mellett.

Majd bemutatott egy kisfilmet, aminek az volt a címe, hogy „Mit akar egy digitális bennszülött a könyvtáradtól?” Ebben egy kislány – miközben egy könyvet lapozgatott – sorolta az igényeit, úgymint e-könyv olvasás, megosztási lehetőségek, interaktív érintő képernyő stb.

Volt egy felmérés, amelyen vezető véleményalkotókat (felsőoktatási szakértőket, ügynököket, konzorciumi vezetőket) kérdőíveztek. Az alábbi kérdésköröket járták körbe.

Fontos lesz-e a felsőoktatási könyvtárak szerepe a jövőben? Kulcsfontosságú témák többek között az oktatókat és hallgatókat támogató szolgáltatásokkal előállni (pl. innovatív tanulóterek, digitális gyűjtemények létrehozása), a technológia integrálása a tanulásba, a Nyílt Hozzáférés (továbbiakban OA) szellemében saját OA folyóiratok indítása. Másik kérdés, hogy milyen a tartalomhoz való hozzáférés ma és a jövőben? Ezen belül a „big deal” alkalmas-e arra, hogy a könyvtárak költségvetését optimalizálja, illetve a felhasználók által indított beszerzés lesz-e a leggyakoribb beszerzési mód? Melyik a legkarakteresebb ármodell?

Könyvtárosokat megkérdezték arról, hogy mi számít leginkább a beszerzésnél? A legfontosabbnak a kutatáshoz és az oktatáshoz való relevanciát tartották, ezt követte a legutóbbi felhasználás, majd az oktatók kérése és egy letöltés ára. (Utolsó helyen a hallgatók kérése állt.)

Újabb kérdéskör volt az OA hatása. Azaz a nyílt hozzáférés szükségtelenné teszi-e az előfizetési ügynökségek létét? Szükségtelené teszi-e a kiadók létét? Szükségtelenné teszi-e a könyvtárak létét? Az OA lesz-e esetleg az információ beszerzésének a változásában a legfontosabb hajtóerő?

Az utolsó kérdéskör a folyóirat ügynökségek szerepét járta körül. Vagyis a költségmegtakarítás érezteti-e a hatását az ügynökségekre? Az ügynökségek szerepe továbbra is felbecsülhetetlen marad? A digitális tartalmak elterjedése következtében csökken-e az ügynökségek közvetítő szerepe a kiadók és a könyvtárak között? Tény, hogy az ügynökségek értékét az adja majd a jövőben, hogy egyre több OA ügyletet támogató szolgáltatással lépjenek elő.

Könyvtárosokat kértek meg, hogy rangsorolják a változások tényezőit. Ötödik helyre került az a tény, hogy Kína / India / és a fejlődő országok [valószínűleg feltörekvő piacokat akart mondani. KF] alakíthatják a kiadói tevékenységet. Negyedik helyre került a mobil technológia, harmadikra az OA. Második helyet ér az oktatási / kutatási költségvetésen lévő nyomás, míg a legfontosabb a könyvtári költségvetésen lévő nyomás.

Következtetésként levonható, hogy a téma dinamikus terep. Forradalmat jelenthet a könyvtárak kiadóként vállalt szerepe (OA), a könyvtárosok szakértőként való részvétele a digitális műveltségben, az ügynökök OA támogatás kezelőiként való fellépése és a kiadók kutatási partnerként történő megjelenése (Science Direct).

Az előadás végén egy újabb videó következett „Tudtad-e?” címmel, amelyben meglepő adatok voltak láthatók az információ világában és az információs társadalomban végbement változások kapcsán




Jan Luprich: Az EBSCO Publishing adatbáziscsomagja és e-könyvek az EBSCOhoston

Először bemutatta a céget, majd adatokat ismertetett. Ezek közül a legfontosabb az, hogy naponta 65 millió keresés van. Ez Magyarországon éves szinten 2007-ben 630 ezer, 2011-ben 2 millió felett volt. Már közvetlenül elérhetők az adatbázisok mobil telefonról, iPadról, iPhone-ról stb. Részletesebben bemutatta az Academic Search Complet, a Business Source Premier és az Art & Architecture Complet adatbázisokat. (A BSP-nek készítenek egy teljesebb verzióját Business Source Complet néven, ez októbertől három hónapig ingyenesen tesztelhető lesz.)

Az EBSCO-nak több mint 780 kiadótól 330 ezer e-könyve és e-hangoskönyve van. Bemutatta a Harvard Egyetem könyvtárának a testreszabott e-books felületét, ami az EBSCO platformján működik (vö. EDS). Az adott könyv szövegében lehet keresni. A letöltés Adobe Digital Editions szoftveren fut. (Ez van a Központi Könyvtár e-olvasótermében is.)

Egyszerre csak egy fő kölcsönözhet, ha éppen másnak is kell, akkor „előjegyezheti”. Hosszabbítás is lehetséges. Annyi árat számolnak fel, amennyiért a kiadótól vették, tehát semmiféle felár nincs.  Október elsejétől 45 napos teszt kérhető. Az előfizetés után 24 órán belül használható. A címek szabadon választhatók, nem kell az egész kollekciót előfizetni.

Az EBSCOhost Collection Manager a katalógus. Ebben 330 ezer rekord van. Több szempontból lehet keresni. A találat rendezhető kiadó, tárgyszavak és ár szerint is. Látszik, hogy az adott kiadó hány felhasználót engedélyez. A rekordban megtekinthető a könyvborító, a bibliográfiai adatok és pár oldal. A MARC rekordot is küldik, így beépíthető az integrált könyvtári rendszerbe. Az e-könyvek értelemszerűen jelentkeznek az EDS-ben is.


Lukács Eszter: SmartLinks+

Ez a szolgáltatás csak az EBSCO-ból érhető el. Az a lényege, hogy egy hivatkozás átlinkel egy folyóirat full textjére, ha EBSCO által rendelt folyóiratról van szó. A szolgáltatás ingyenes, nincs külön adminisztráció, csak szólni kell Lukács Eszternek vagy Tóth Krisztinának, és bekapcsolják.


Jan Luprich: EBSCO Discovery Service

Mivel ezt módunkban áll tesztelni, ezért eltekintek az előadás ismertetésétől. Emlékeztetőül: az EDS gyors és egyszerű hozzáférést nyújt az EBSCO platformján az adott könyvtár összes elektronikus eléréséhez, beleértve az OPAC-ot és az intézményi repozitóriumokat is.


Samuel Grinsted: Encyclopaedia Britannica

Mivel az EB évek óta elő van fizetve, ennek a bemutatónak az ismertetésétől is eltekintek.


Lukács Eszter: Felhasználói statisztikák és a költséghatékonyság mérése

Az EBSCO Usage Consolidation (továbbiakban UC) egy új fejlesztés, amely a statisztika nyomon követését szolgálja. Abból kell kiindulni, hogy a beszerzési döntéshozás legfontosabb tényezője a felhasználói statisztika. A könyvtáraknak világos adatokra van szükségük. Ám a felhasználási adatok összegyűjtése bonyolult, idő- és pénzigényes, illetve további lépéseket igényel. Az is tény, hogy a megvásárolt és ténylegesen használt tartalmak között eltérés van.

Az UC-nek az a célja, hogy ide gyűjtse a használati statisztikákat, azokat a counter szabvány[1] szerint kezelje, illetve elemezze a letöltésre eső költségeket. Ez nem pusztán csak az EBSCO adatbázisokat kezeli, hanem az adott könyvtár által előfizetett összes elektronikus elérést.

Először fel kell tölteni a kiadóktól kapott statisztikákat, majd az admin oldalon el kell végezni a beállításokat (pl. időintervallum). A jelentés különböző szempontok szerint kérdezhető le.

Választ ad arra, hogy megvan-e a cím a gyűjteményben, hogy hányszor használták a címet, és hogy költséghatékony-e az adott folyóirat előfizetése.

Az ár nem publikus, de nagyjából a cég alkalmazottainak vagy a felsőoktatási intézmény hallgatóinak a számától függ.

Kukor Ferenc

Nincsenek megjegyzések:

A 14. Infotér Konferencia, Balatonfüred, 2023. október 17-19. 

      A 14. Infotér Konferenciára még nem önvezető járművel érkeztünk Balatonfüredre, és nem is a mesterséges intelligencia által vezérelt ...