2015. szeptember 16., szerda

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 47. Vándorgyűlése




Idén július 16-18. között Szolnokon a Verseghy Ferenc Könyvtárban került megrendezésre a konferencia. A megújuló vezetés – az egyesület új elnöke Barátné dr. habil. Hajdu Ágnes lett – „A fejlődés dinamikája” címet választotta a három napos rendezvénynek.

Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára a nyitó plenáris ülésen hosszasan vázolta, miként támogatja a kormányzat a könyvtárügyet – örömmel fogadtuk azt a megjegyzését, miszerint a pedagógus bérrendezéshez hasonló előrelépésre számíthat az ország tízezer könyvtári dolgozója. Várjuk.

A plenáris ülés érdemi előadása Ciaran Talbot, Manchesteri Egyetemi Könyvtár rendszergazdájának beszámolója volt. 11 tagkönyvtár alkotja az információs hálót, a campusnak 40.000 hallgatója és 10 000 oktatója van.  . A rendszer átvilágítására külső céget bíztak meg, így elfogulatlan képet kaptak a gyengeségekről, eredményképpen az EGYSZERŰSÍTÉS-t javasolták. Ciaran Talbot bemutatta az ALMA rendszerre való áttérés nehézségeit és az új eszköz előnyeit, melynek lényege az egységes rendszer, együttműködés más intézményekkel, a könyvtárak és a felhasználók közti kapcsolat megkönnyítése, könnyített adatkezelő módszerek. A felhőben működő web-alapú felület hatékony és költségtakarékos, amely a jelen és a jövő generációjának felhasználóbarát szolgáltatásokat kínál.

A Jogi szekció több előadója járta körül az Open Access – tudományos, illetve kutatási információkhoz való szabad hozzáférés - problémáját. Bilicsi Erika, az MTA Könyvtár és InformációsKözpont Szakinformatikai Osztály informatikus könyvtárosa a nyílt hozzáférés elméletét és gyakorlatát vázolta. Az IFLAmegfogalmazza etikai kódexében, hogy a könyvtárak feladata az open access térnyerésének támogatása, de feladata a szerzők jogainak biztosítása is. A Sherpa Romeo adatbázis, a folyóirat kiadók open access politikáit gyűjti össze. Az angol kezdeményezésnek mára 34 tagja van, akik azon dolgoznak, hogy minél több kiadó politikája legyen elérhető a tudományos kutatásban résztvevők számára.
„fully gold” – olyan open access cikkek, melyek csak és kizárólag open access cikkeket közlő folyóiratban jelennek meg. Az ilyen módon megjelenő cikkek kapcsán a felmerülő költségeket (közlés eljárási díja) a publikáló fedezi.
 „hybrid gold” – olyan open access cikkek, amelyek előfizethető, tehát főként nem open access cikkeket tartalmazó folyóiratokban jelennek meg. Ez esetben gyakorlatilag az eljárási díj kifizetésével megváltható egy adott cikkre az open access hozzáférés, tehát a kiadó honlapján a megváltott cikk ingyenesen letölthető.
 „green”: a kiadói és szerzői szerződéseket betartva a szerző sok esetben jogosult a publikációja bizonyos változatainak intézményi/diszciplináris repozitóriumba történő elhelyezésre (Önarchiválás)
A Semmelweis Egyetem repozitóriumába az MTMT-n keresztülnyílik mód publikációk elhelyezésére. A leginkább támogatott a zöld út. A green open access közlési forma nyílt hozzáférésű tárhelyek, vagyis repozitóriumok – kutatási intézmények információ bázisa, amely begyűjti, archiválja és szétsugározza az adatokat - kialakítását és működtetését igényli. Jelen pillanatban a green open access térhódítása jelentősebb, mint a gold open access vonalé (hiszen a kiadók maguk vállalják fel a repozitóriumi archiválást, sőt saját archívumokat hoznak létre), de tagadhatatlan, hogy egyre több open access folyóirat és egyre több open access kiadó jelenik meg a piacon (pl.PloS, Biomed Central, De Gruyter Open). A Directory of Open Access Journals (DOAJ) 2002 - ben 26 open access folyóiratot listázott.  Magyarországon létrejött a Repozitórium Minősítő Bizottság, melynek tagjai az ország tudományos szakkönyvtárai.
Repozitorium közös kereső:  http://oaikereso.sztaki.hu/kereso/index.php

Kiadói copyright szerződések és szerzői archiválás: http://www.sherpa.ac.uk/romeo/index.php?la=hu&fIDnum=|&mode=simple


Gerencsér Judit, a Kúria Jogi Szakkönyvtára vezetője hangsúlyozta, hogy a minél szélesebb körű nyilvánosság felé halad a tartalomszolgáltatás. A  jogtudomány területén használható Open Access oldalakra hozott számos példát:

Directory of Open Access Journal  https://doaj.org/ - 183 időszaki kiadvány, 18456 rekord és 18263 cikk

Journal of Legal Analysis http://clp.oxfordjournals.org/
Duke Law Journal http://dlj.law.duke.edu/   - teljes körűen hozzáférhető bárki számára.
Law Review Commons http://lawreviewcommons.com/      - 200 000 folyóirat
Digital Commons http://digitalcommons.bepress.com/  - amerikai keresőszoftver, az Egyesült Államokban 399 intézmény használja, 260 000 cikkhez ad hozzáférést, 76 millióan töltötték le.
Jogkódex http://jogkodex.hu/
Jogelméleti Szemle http://jesz.ajk.elte.hu/
előfizetéssel:
JeMa -Jogesetek Magyarázata http://www.jema.hu/ (Opten kidványa)
Juridica http://jog.tk.mta.hu/acta-juridica-hungarica (Akadémiai Kiadó)
Social Sience Research Network http://www.ssrn.com/en/ - társadalomtudományi adatbázis.

Index to Foreign Legal Periodicals (IFLP) https://www.law.berkeley.edu/library/iflp/

Judex to Foreign Legal Periodicals http://help.heinonline.org/libraryspecific/iflp/
World Legal Information Institute http://www.worldlii.org/

GlobalLex http://www.nyulawglobal.org/globalex/ - külföldi jogkutatás

Magyar példák:


Debreceni Egyetem Repozitóriuma
Akadémiai Könyvtár Repozitóriuma http://konyvtar.mta.hu/index.php?name=v_5_5

Internetes Jogtudományi Enciklopédia

http://jog.tk.mta.hu/internetes-jogtudomanyi-enciklopedia
Országgyűlési Könyvtár Szakirodalmi Adatbázisa https://www.ogyk.hu/kutatas-a-konyvtarban/bibliografiai-adatbazisok/magyar-jogi-adatbazis/

A jogi szekció előadásait hallgattam végig – más értékes előadásokról így sajnos lemaradtam. Észrevételeztem, hogy érdemes lenne a konferencia szakmai előadásaira egy helyett két napot szánni, hogy a párhuzamosságok elkerülhetőek legyenek.



Ligethy Nóra




Nincsenek megjegyzések:

A 14. Infotér Konferencia, Balatonfüred, 2023. október 17-19. 

      A 14. Infotér Konferenciára még nem önvezető járművel érkeztünk Balatonfüredre, és nem is a mesterséges intelligencia által vezérelt ...