2022. október 10., hétfő

Őrizd a lángot! Konferencia a Népmese Napja alkalmából 2022

 

Beszámoló az Őrizd a lángot! című szakmai konferenciáról, melyet a Népmese Napja alkalmából rendeztek Tatabányán, a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban 2022. szeptember 26-án

 Előadások:

Dienes Éva: Miért pont a népmese? Hidak és utak az olvasóvá nevelésben - Dienes Éva, a FSZEKGyerekkönyvtár vezetője

Éva a Kerek élet fája mondókával vezette fel előadását, és rögtön a tárgyra tért: ha pont a népmese, akkor miért pont a könyvtár? Számos előnyét hangsúlyozta a közművelődési intézményeknek, például az elhangzott történeteket rögtön ki lehet kölcsönözni, nagy választékból lehet meríteni, további térítésmentes szolgáltatásokat lehet igénybe venni, megbízható információforrásokat, adatbázisokat használni stb.
Fontos, hogy a népmesét, lehetőség szerint élőszóban mondjuk el, és megfelelő szövegeket használjunk minőségi illusztrációkkal. A mesét felvezetésként  vagy keretként is használhatjuka különböző eseményeknél.

Délutáni programként a Népmesekincstár mesedélután sorozatban, havi rendszerességgel kapcsolódva a jeles napokhoz, évszakokhoz tarthatunk családi rendezvényeket, ha elvégeztük a megfelelő mesepedagógia képzéseket.  A Népmesekincstár Bajzáth Mária által kidolgozott mesepedagógiai módszer, melynek mesefoglalkozás vezetői Bakó Katalin és Dienes Éva könyvtárosok. Mesés-mondókás-játékos foglalkozásra hívják az óvodásokat és a kisiskolásokat, ahol elmerülhetnek a mesék világában.

 

Élménykönyvtár - párban a mese és a kortárs irodalom - Komló-Szabó Ágnes, a Bródy Sándor MegyeiKönyvtár Hevestéka hálózati csoportjának vezetője

Komló-Szabó Ágnes könyvtáros, biblioterapeuta és Luzsi Margó meseterapeuta közösen működtetik a Mustármag mese- és biblioterápiás mikroműhelyt, amely fiataloknak, érdeklődőknek ajánl foglalkozásokat, könyvtárosok számára továbbképzéseket. Az Élménykönyvtár elnevezésű online képzésük adta az Élménykönyvtár: innováció, inspiráció, jó gyakorlatok könyvtárosoknak című, 2022-ben megjelent könyvük alapját.

A könyv iránytű, amely hozzásegíti a könyvtárosokat, hogy a mese- és biblioterápia módszereinek ötvözésével jól használható módszertani segítséget kapjanak a könyvtári foglalkozások gyakorlati megvalósításához. Mindez annak sokéves tapasztalatán alapul, hogy a meséken és történeteken keresztül megfogalmazott tudás, információátadás segíti a tanulást, befogadást. A könyvben az elméleti részek mellett szerepelnek mesék, kortárs irodalmi szövegek, játékleírások, foglalkozástervek, amelyek mind rávezetik, segítik a könyvtárosokat abban, hogy személyiségük, önbizalmuk fejlesztésével foglalkozásaikat kreatívabban, új szemlélettel valódi élménnyé formálhassák.   A könyvtári történeteket is kiemelték, vagyis ami a könyvtárosokkal történik nap, mint nap, arról is mesélhetünk a kollégáknak, olvasóknak, gyerekeknek. 

Beszélgetés a történetekről, amelyek összetartják a világot - Pápes Éva mesefejtő, író

Pápes Éva mesefejtőnek nevezi magát, több tanulmány, esszé, könyv írója, mesecsoportokat vezet, kutatja a mesékben, mitológiában található rejtett tudást. Ez a nyelv képekben, szimbólumokban elrejtve létezik, megfejtése által a mesékben életünk nehézségeinek feloldásához kaphatunk segítséget. A mesealakok szerepének megértéséhez egy játékba kezdtünk: mindenki húzhatott cédulát, amelyen egy mesealak szerepelt, és közösen fejtettük meg, mit jelképez a mesealak, milyen tulajdonságokat, emberi minőséget képvisel, hogyan fedezhetjük fel az analógiákat saját életünkben, hogyan juthatunk el a segítségükkel a problémák feloldásáig.

 

A mesék és az olvasóvá nevelés - Dr. Gombos Péter, PhD, olvasáskutató, a MATE Kaposvári Campus főigazgató-helyettese, a Magyar Olvasástársaság alelnöke

Gombos Péter bemutatta a mese, mint legrégebbi irodalmi műfaj történeti hátterét, hogyan és mely írók, népmesegyűjtők által vált a gyermekirodalom részévé a XIX. század óta. A mesélés fontosságáról szólva beszélt arról, hogy a mesemondásnak elsősorban a szórakoztatás a célja abban az értelemben, hogy örömet, felszabadultságot szerzünk vele a hallgatóságnak és a szókincs, érzelmi intelligencia fejlődése mind-mind szükségszerű velejárója, hatása a történetmondásnak. Nagyon tudatosnak kell lennünk a mesék, az igényes illusztrációk kiválasztásánál, figyelembe véve a gyerekek életkori sajátosságait is. A mesélés hatására védettebbé válnak a gyerekek, fejlődik a fantáziájuk, a belső képalkotásuk, a szövegértésük és a szocializációjuk. A statisztikák szerint is sokkal nagyobb eséllyel lesznek olvasó felnőttek azokból a gyerekekből, akiknek mesét olvastak gyerekkorában.   

 

Egy “fejből mese” karrierje - Jövőmenők és jövőfoglalkozások - Végvári Imre marketing szakember, gyermekkönyvíró

Végvári Imre Jövőmenők: Priusz és Gordiusz (Ecovit, Budapest, 2016) című könyvének keletkezéséről mesélt: hogyan találta ki és kezdte el a történetet mesélni gyerekeinek egy utazás alatt, dugóban ülve. A történet főhősei, a jövőmenők két macska, akik ennivaló után kutatva egy időgép segítségével 2050-ben találják magukat. Ebben a világban találkoznak sok technikai újdonsággal: önjáró autókkal, robotokkal, okos hűtőszekrénnyel, és az iskola is másképp működik ebben a korban. A fejezetek végén olvashatunk ezeknek a technikai újításoknak a megvalósulásáról, linkek segítik a kutatást. Az író, könyvének népszerűsítésére készített gyerekeknek egy vetített foglalkozást a jövő találmányairól. Ez a foglalkozás, ahogy a könyv is, igen népszerű a téma, nagyon izgatja a gyerekeket, milyen életünk lesz 30 év múlva. Ezekbe a foglalkozásokba kaptunk betekintést az előadásban. 


 

A délután műhelymunkákkal telt: mesés irodalomterápia, művészetterápia, textilfestés foglalkozásokkal zártuk a napot.

“Lelkünk színei – kapcsolatteremtés a bennünk élő alkotó erőkkel” címmel –  Fleisz Zsuzsanna pedagógus (M. Kácsor Zoltán író felesége😊), művészet- és meseterapeuta vezette a művészeti foglalkozást. Az őszhőz kapcsolódva meghallgattunk egy zene részletet és egy verset, majd színes kréták segítségével papírra vetíthettük a bennünk kavargó gondolatokat.  A rajzolás után minden képhez kapcsolódhattunk egy- egy szóval, mondattal és a rajz tulajdonosa kiegészítette a saját benyomásaival. Zárszóként a 12 hónap mese hangzott el, ami kerek egésszé varázsolta az egész nap eseményeit.


Dienes Éva és Somody Ildikó

Nincsenek megjegyzések:

A 14. Infotér Konferencia, Balatonfüred, 2023. október 17-19. 

      A 14. Infotér Konferenciára még nem önvezető járművel érkeztünk Balatonfüredre, és nem is a mesterséges intelligencia által vezérelt ...