2023. november 27., hétfő

"A könyvtárak zöld oldala”

 „A könyvtárak zöld oldala” - Könyvtárszakmai nap a Goethe-Institut könyvtárában, 2023. október 5. 

 

Vetőmagbank a könyvtárban, Ľudovít Štúr Regionális Könyvtár, Zvolen (Szlovákia) – Michaela Výbohová, könyvtáros 

Michaela Výbohová az előadását a Zólyomi Könyvtár bemutatásával kezdte. A könyvtár 1977-ben megkapta az 1928-ban épített Kraftsmannhaust, így a 1980-85 közötti felújítás után a könyvtár valamennyi részlegét összevonta 1430 négyzetméteren. Jelenleg a Besztercebányai régió regionális könyvtáraként működik. 1952-ben egy alkalmazottal indult jelenleg 30 munkatárs dolgozik a könyvtárban. 2002 óta érhetők el a szolgáltatások online. 162 ezer dokumentumuk van, több mint 10000 felhasználójuk és 300000 dokumentumot kölcsönöznek évente. 

 
(Szilák Hajnalka fotója) 

A magkönyvtár 

Előzmények – Semienkeren Egyesület ) 

Semienkareň (magyarul talán mag, magház) kezdeményezést 2015-ben hozták létre Csehországban, hogy támogassák a vetőmagok ingyenes megosztását. Klara Hrdá alapította a francia Les Granoteques és az amerikai Seed Libraries mintájára. A Semienkareň alapelve az, hogy a magokhoz való hozzáférés emberi jog. Jelmondata (ültess, arass, oszd meg) egy olyan kezdeményezést takar, amely a magvak ingyenes megosztását és a természetes kertészkedést támogatja. Ha valaki gyümölcsöt vagy zöldséget termeszt és új vetőmaghoz jut, akkor azt felajánlhatja a cserepontnak, ahol a magraktárban tárolják és tavasszal a házikertészet iránt érdeklődők rendelkezésére bocsátják Ez egy szabad kerti vetőmagcsere, mely kizárólag vegyileg kezeletlen növényektől származhat. Csehországban jelenleg több, mint 200 vetőmag cserepont létezik.  

A legtöbb cserepont könyvtárakban van, de más közösségi terekben is lehet pl.: kávézókban, közösségi kertekben, óvodákban, iskolákban is működik 

Miért célszerű egy könyvtárban cserepontot létrehozni? 

A jelmondatból a megosztás fogalma nemcsak a vetőmagok cseréjére, hanem az információk megosztására is vonatkozik, a könyvtárat a funkciója alkalmassá teszi arra, hogy az érdeklődő a mag mellé könyvet is kölcsönözhet a témában. 

Zólyomban a városi könyvfesztiválon egy standon népszerűsítették a magkönyvtárat, kezdetben nem volt jelentős érdeklődés, de a fiatalok felkapták. 

 
(A képen a bal oldalon van a magtár. A magokat nejlontasakba helyezik, majd papír borítással látják el.) 

 
A zólyomi könyvtár ingyenes zöldség- és virágmagot kínál a helyi termelőktől. A magkönyvtáruk Szlovákiában elsőként 2016 augusztusában alakult, a vetőmagok az I. emeleti Irodalmi Osztályon találhatók, a könyvtár tagja a Semienkareň Egyesületnek, így együttműködnek a csehországi cserepontokkal, magkönyvtárakkal. 

A vetőmagtelep az év során önkéntes adományozóktól különböző termények vetőmagját kapja meg, amelyet aztán térítésmentesen vagy más vetőmagért cserébe az érdeklődők rendelkezésére bocsátanak. Így a könyvtárban meglehetősen gazdag és változatos zöldség-, gyógynövény- és virágmag-gyűjtemény jött létre. 

 

 

Dolgok Könyvtára és BibToGo, Goethe-Institut Budapest – Marton Erika, könyvtáros 

A külföldi Goethe-Intézetekben már régóta elérhető népszerű, környezetkímélő szolgáltatásként a Dolgok Könyvtára, amely működésének legfőbb céljának a fenntarthatóságot és a fogyasztás csökkentését tartja. 

Az első olyan Goethe-Intézet, ahol a könyvek mellett használati tárgyakat is lehetett kölcsönözni 2016-ban nyílt meg Pozsonyban 

Budapest 2022-ben csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez 15 tárggyal, amelyek száma egy év alatt 36-ra emelkedett. 

Médiahasználat, Csináld magad! Szabadidő, sport, Gyerekeknek, valamint Egészség és jólét témakörökben kínálnak ritkán használt tárgyakat kipróbálásra, kölcsönzésre. 

A kölcsönözhető tárgyak közül a projektor, az USB mikrofon, a hordozható hangszóró a toplistás, de gyakran kölcsönöznek gördeszkát, spirálozót, valamint gyerekfoglalkozásokhoz kitűzőkészítő készletet. 

A tárgyak feldolgozása helyi rekorddal történik, magyar és német nyelven. A leírásban a tárgy neve, gyártója, tartozékai, fotója látható, valamint egy link a használati utasítással.  

A kölcsönözhető tárgyak listája elérhető a könyvtár online katalógusában.

Kölcsönzésüknek nincs külön díja. Érvényes tagság szükséges hozzá, kölcsönzési idejük három hét. 

 

 

BibToGo 

A Goethe –Intézet másik bemutatott projektje a BibToGo alkalmazás volt, mely a jakartai központjuk kezdeményezésével és koordinálásával jött létre. 

Ez a digitális olvasójegy egy könyvtári applikáció és személyes felhasználói fiók, amely egy alkalmazásban egyesíti a különböző könyvtári szolgáltatásokat, s lehetővé teszi, hogy a felhasználó bármikor hozzáférhessen azokhoz. Akár offline állapotban is. 

Létrehozásának célja a műanyag könyvtári kártyák kiváltása volt. 

Miután a PlayStore-ból vagy az App Store-ból letöltöttük a BibToGo-t, létre kell hozni egy Mein Goethe.de-fiókot, majd az alkalmazást a könyvtárban aktiváltatni kell. 

Alkalmazásával bármikor lehet keresni a könyvtár katalóguban, hosszabbítani a kikölcsönzött műveket, előjegyezni, ajánlókat olvasni, hozzáférni a digitális-tartalmakhoz vagy a könyvtárostól kérdezni. 

Az e-kölcsönzés (onleihe) a Goethe-Institut könyvtárának elektronikus szolgáltatása, amellyel e-könyveket, filmeket, nyelvtanulási segédleteket, folyóiratokat és napilapokat lehet egy letöltés után, meghatározott időre kölcsönözni. A kölcsönzési idő lejártával a letöltés nem lesz többet elérhető. 

 

     

 

 

Könyvtár a kultúrák és Gemenc kapujában, Illyés Gyula Könyvtár, Szekszárd – Kovács Norbert, könyvtáros 

A szekszárdi Illyés Gyula Könyvtár küldetésének tekinti a zöld szemlélet terjesztését és alkalmazását a mindennapi működése során. 

Könyvtáruk 2023 márciusában nyújtotta be pályázatát az IFLA Zöldkönyvtár címre. A pályázatot a legjobb három közé választották, így az Illyés Gyula Könyvtár vehette át Magyarországon negyedikként a IFLA Zöldkönyvtár címét. 

A Modern Városok Program keretében megvalósuló, a könyvtárat és a levéltárat magába foglaló új épületüket, a Szekszárdi Tudástárat, az ember s a természet közti harmónia igénye, valamint a fenntartható működés alapelvei formálták. 

Olyan gyakorlati megoldások jellemzik, mint az energiaigény 90-95%-át fedező napelemrendszer, légtisztító növényekkel beépített beltéri zöldfal, zöldtető, valamint az épületet körülvevő park s játszótér.  

A könyvtár stratégiai tervében azt a célt fogalmazta meg, hogy a zöld szemlélet jegyében gondolja újra és terjessze ki a szolgáltatásait a látogató közönség felé. 

A könyvtár zöldkönyvtár címszó alatt, külön Öko-polcon gyűjti a természet és környezetvédelem dokumentumait. Naprakész információkkal segítik, hogy az olvasók eligazodjanak a klímaváltozás és a környezeti kérdések világában.  

Zöldszolgáltatásaik közé tartoznak a hagyatéki könyvek befogadása, partnerségi kapcsolatok kiépítése különböző környezetvédő egyesületekkel, ismeretterjesztő előadások tartása, újrahasznosító és ifjúsági klubok, ökotáborok szervezése, s a magcserére épülő Magkönyvtár-program. Zöldszerda, Zöld könyvajánló rovatukkal az interneten jelentkeznek rendszeresen öko-hírekkel. 

A már meglévő, nagy népszerűségnek örvendő szolgáltatásaik újragondolása és kiterjesztése érdekében 2023-ban  Öko-munkacsoportja is alakult a könyvtárnak. 

 

 

Fotó: Szilák Hajnalka 

 

Könyvtár a kertben, kert a könyvtárban az Ezüsthegyi Könyvtár 

Az Ezüsthegyi Könyvtár a III. kerület lakósai számára nyújt szolgáltatást, szoros kapcsolatot tart fenn az Önkormányzattal. Zöld szemléletéből eredően az alapszolgáltatásokon túl, speciális zöld szolgáltatásokat is kínál látogatóknak. 

  

(Szilák Hajnalka fotója) 
 

A könyvtár zöld szemléletét mind a külső, mind a belső szolgáltatási terekre alkalmazza. Könyvtári terei energiatakarékosak, környezettudatosak (Daikin hőszivattyús padló és fal fűtés, sok természetes fény, amúgy LED fényforrások, hőszigetelt nyílászárók) 

A kert tavasztól őszig a könyvtár meghosszabbításaként helyszíne az olvasásnak, a kulturális programoknak és a közösségi kertészkedésnek. Az épületben és a kertben is elérhető a wifi szolgáltatás, lehetőséget teremtve a saját eszközök használatára. Szoros kapcsolatban vannak a helyi zöld civil közösségekkel, akik önkéntesekkel, támogatják a könyvtárat. 

MAGKÖNYVTÁR 

Létrejöttének elsődleges célja a magok és az információk cseréjével a helyi klímán jól termő magokból hozzáférhető állomány biztosítása és a hobbikertészkedési kedv ösztönzése. Az Ezüsthegyi könyvtár munkatársai kezdetben úgy reklámozták a magkönyvtárat, hogy üres tasakokat ajándékoztak az olvasóiknak. 
 

A vetőmag kölcsönzés bárki számára ingyenesen igénybe vehető. 

A magok körülbelül egy balkonládára elegendő magot tartalmazó magcsomagokban találhatóak meg. A könyvtári rendszerhez hasonlóan minden csomaghoz tartozik egy katalógus- és egy kölcsönzési kártya. A katalóguskártyán a magok magyar és latin neve, a fajta neve, a nyilvántartási szám, a magvetés és a betakarítás ajánlott ideje olvasható, valamint felhívja a figyelmet a termesztés nehézségeire, a fényigényre, a vízigényre. A katalóguskártya a magokkal együtt hazavihető. A kölcsönzés során egy kölcsönzési kártya kerül kitöltésre, ami tartalmazza a mag nevét, a kölcsönző adatait és a visszahozatal dátumát. A tenyészidő végén a kikölcsönzött mennyiségnek megfelelő magot kell visszajuttatni a könyvtárba, ha nem sikerül, visszavételkor a kikölcsönzött mag bármilyen más típusú maggal is helyettesíthető. A katalóguskártyákat sokszor a könyvtárban közösségi szolgálatos középiskolások töltik ki.  

NÖVÉNYADOPTÁLÓ PONT 

 

A látogatók ingyen felajánlhatják elvitelre a felesleges növényhagymákat, -gumókat és palántákat, illetve ingyen vihetnek a könyvtár kertjében termeltekből.  

A hagymákat, palántákat a könyvtár gondozza az adoptálásig. Minden információt összegyűjtenek az adott növényről az adoptálók részére, ezért adományozóktól ismert fajta, névmegjelöléssel rendelkező növényt vesznek át. 

A MAGASÁGYÁSOK (fűszerkert, tankert, mintakert) 

A könyvtár kertjében fenntartott fűszer- és gyógynövénykertben a legismertebb növényeket közösen termesztik, közös szüret, illetve szárítás és felhasználás követi. Az ültetéshez felhasználható magok begyűjtés után a magkönyvtárba kerülnek. Az érdeklődök számára gyógynövényes kertsétát is tartanak. Idénytől függően gyógynövény teát és limonádét is kapnak a látogatók, ezzel kapcsolatban csak egy szabály van: a könyvtár épületében az italokkal nem lehet sétálni. 

A két tankertet az érdeklődő iskolai osztályok és csoportok számára adják termelésbe, akik a környezettudatosság és felelősségre nevelés eszközének tekintik. A tankertek „bérlése” tanévre történik és ingyenesen vehető igénybe. Itt is besegítenek a dolgozók és önkéntesek. A terményeket minden esetben megosztják: az olvasók is szedhetnek belőle. 

 
(Szilák Hajnalka fotója) 

A rendezvényeket is a természetvédelem, újrahasznosítás, termelési kedv és ismeretek fokozása hatja át, de az irodalmi témájú foglalkozások és pl. a társasjátékok is ezeket a gondolatokat támogatják. 

2020-ban az Ezüsthegyi Könyvtár IFLA díjat kapott. 

2021-ben Madárbarát munkahellyé nyilvánították, kertjében nemcsak méhlegelőt telepítettek, hanem madármegfigyelő pontokat is, ahol a feliratok információkat nyújtanak a látottakkal kapcsolatban. A madarak élete megfigyelhető és madármegfigyelési naplóval rendszerezhetők a látottak.  

Hajni kérdésére, hogy hány órát dolgoznak a könyvtár munkatársai naponta, azt a választ kaptuk, hogy nem 8 órát. 

Halasi-Horváth Sarolta, Tollár Melinda 

Fotók: Szilák Hajnalka 

Nincsenek megjegyzések:

A 14. Infotér Konferencia, Balatonfüred, 2023. október 17-19. 

      A 14. Infotér Konferenciára még nem önvezető járművel érkeztünk Balatonfüredre, és nem is a mesterséges intelligencia által vezérelt ...