2024. február 28., szerda

Bosch & Richter - 2. rész

 
 
 
Jakab Roland, elnök, Mesterséges Intelligencia Koalíció, előadásának címe: Az MI ma, avagy kurrens trendek a mesterséges intelligenciában 
 
Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája elkészült: MI Stratégia 2020-2030. Mely pdf-ben csatolva. A dokumentum 2030-ig szóló célokat jelöl ki, és ezekhez kapcsolódóan 2025-ig tartó intézkedési tervet vázol fel. Forrás: https://ai-hungary.com/hu/tartalom/mi-koalicio 
 
Nézzünk körül a gyógyszeriparban! 
Egy mesterséges intelligencia-kutató, egy kutatóorvos és egy közgazdász összefogásával, olyan szoftvert alkotott a Turbine Kft. (egy cég a rákgyógyszer-fejlesztésben), amellyel a sejtben lejátszódó folyamatokat lehet digitálisan modellezni. 
Ennek lényege, hogy a rákgyógyszer-kutatás valamennyi fázisát egy szimulációs szoftver segítségével képesek sokkal hatékonyabban lefolytatni. Ezernyi molekulapárosból lehet hatékony gyógyszer, a kérdés az, ki bukkan rá előbb a megfelelő összetételre. 
 
Nézzünk körül az autóiparban! 
Az autóiparban ugyanis a robotok a monoton munkaköröket veszik át, vagyis a jövőben a munkavállalók fizikai terhelése automatizálással váltható ki, de természetesen nem minden esetben. A leginkább érintett területek közé tartozik az autóipar, az elektronikai összeszerelő ipar, a fémipar, illetve a gyógyszeripar. A robotok és az önkiszolgáló technológiák felőrlik az alacsony bérezésű állásokat, az egyre intelligensebb algoritmusok a magasabb képzettséget igénylő állásokat fenyegetik.   
Egy biztos, a robotok sosem tudják helyettesíteni az emberi kreativitást, érzékeket, intelligenciát, vagy a döntéshozatali képességeket. 
Forrás: https://speedzone.hu/megvette-a-stellantis-az-egyik-legsikeresebb-magyar-startup-ceget/ 
 
Eddig száz entitás/cég került fel a térképre, de ez bővül! (Forrás: https://itbusiness.hu/technology/cegvilag_n/terkepen-a-magyar-mesterseges-intelligencia-okoszisztema/  ) 
 
Magyarország MI stratégiája 3 pillérre épül: 
Az első réteg az alapozó pillér, amely gazdasági célokat tartalmaz, mint kompetencia fejlesztés, alkalmazások ösztönzése, szabályozás és etikai keretek létrehozása, valamint az infrastruktúra fejlesztése. 
A második réteg tartalmazza azokat a szektorokat, melyekre fókuszálni szeretnének. Ez egyrészt tartalmazza a konkrét gazdasági ágakat, mint agrárium, egészségügy és oktatás, másrészt a mesterséges intelligencia területén belüli fejlesztéseket, mint gépi látás, nyelvértelmezés, hálózatkutatás. 
Az utolsó réteg a transzformatív projekteket tartalmazza, mint az autonóm közlekedés bevezetése, az egészség vezérelt digitális agrárium létrehozása, az automatizált ügyintézés magyar nyelven és az MI által támogatott személyes kompetencia fejlesztés. 
 
Továbbá bemutatták Berlinben idén a magyar mesterséges intelligencia ökoszisztémát, itt olvasható:  
https://www.innoportal.hu/bemutattak-berlinben-a-magyar-mesterseges-intelligencia-okoszisztemat 
 
Gulyás László, az ELTE Mesterséges Intelligencia Tanszék docense és az Egyetemi-Vállalati Együttműködési Intézet intézetvezető-helyettese következett. 
Magyarország egyik legnagyobb munkaadójaként a hazai Bosch csoport az elmúlt években országosan több egyetemmel is szoros, hosszú távú szakmai partnerséget alakított ki. A Bosch felsőoktatási együttműködéseinek keretében a hazai egyetemek közvetlenül is bekapcsolódhatnak az ipari innováció nemzetközi folyamataiba, így az akadémiai szektor még aktívabban vehet részt a jövő technológiájának formálásában. 
Nagy hagyományokra visszatekintő mesterséges intelligencia kutatásaik, a világ 500 legjobbja közé rangsorolt informatikusképzésük, a Bosch csoporttal folytatott K+F+I együttműködéseik teremtették meg az alapot ahhoz, hogy nemrég felavathatták az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszéket. 
Végezetül a Bosch büszke rá, hogy a vállalat aktív szerepvállalásával nyílt meg Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszéke az ELTE-n. Olyan tudásbázis és kutatóközpont jött így létre, amelyből a hazai felsőoktatás egésze profitál, és a résztvevők együtt formálhatják a tudomány és az ipar közös jövőjét. 
 
Sági Ferenc, kutatási igazgató, NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. 
 
Sági Ferenc, az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. Kutatási igazgatója arról a közös Bosch-Richter felmérésről beszélt, amiből az derült ki, hogy míg májusban még 11-12%, addig augusztusban már 38% volt a MI-t kipróbáltak száma Magyarországon, ami 2 millió embert jelent. 
A mesterséges intelligencia segíthet tehát az autók biztonságosabbá tételében, testre szabott, olcsóbb és tartósabb termékeket és szolgáltatásokat lehet létrehozni a segítségével, továbbá az egészségügyi ellátás fejlesztésében. Megkönnyítheti az információkhoz, az oktatáshoz és a képzéshez való hozzáférést is, ez különösen most, a távoktatás előtérbe kerülésével fontos. A mesterséges intelligencia a robotok segítségével biztonságosabbá teheti a munkahelyeket is, és új munkahelyeket teremthet, hiszen az MI segítségével működő iparágak folyamatosan fejlődnek és növekednek. 
 
 
Balog Péter Benedek, akadémiai kapcsolatokért felelős, a Bosch csoport tagja 
 
Előadásának címe: ChatGPT-től az Ipar 4.0-ig: Hogyan forgatja fel a a mesterséges intelligencia a gyártást és a gazdaságot? 
A Bosch a mesterséges intelligencia kutatásában és alkalmazásában a fenntarthatóság, a mobilitás és az ipar 4.0 területeire összpontosít, és élen kíván járni a technológia használatában. A Bosch szintet lép az AI alkalmazásában. 
Forrás: https://www.ipar4.hu/page/ipari-forradalmak-ipar-4-0 
A Bosch emellett kidolgozta saját AI-etikai kódexét, amely a mesterséges intelligenciának a vállalat termékeiben történő felhasználását szabályozó irányelv.  
A Bosch a fenntarthatóságban is újít olyan ígéretes technológiákkal, mint a hidrogénelektrolízis. Forrás: 
( https://index.hu/gazdasag/2023/09/14/richter-bosch-innovacio-mi-ai-mesterseges-intelligencia/ ) 
 
Nem nagyon tudunk olyan területét mondani az életnek, ahol már ne jelent volna meg aktívan a mesterséges intelligencia. Nagyon sok szolgáltatás mögött, amelyeket használunk, az MI áll. Ugye ilyen a keresés az interneten, az e-mailek spam-szűrői, pl. az MI kínálja fel, milyen filmeket nézzünk, a média cikkeit és hirdetéseit is egy keresőmotor válogatja le. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az MI megkönnyíti az életet, az egészségügytől a biztonságtechnikán, a közlekedésen, az informatikán át egészen a szórakoztató iparig. 
 
Székelyné Zombory Piroska 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

A 14. Infotér Konferencia, Balatonfüred, 2023. október 17-19. 

      A 14. Infotér Konferenciára még nem önvezető járművel érkeztünk Balatonfüredre, és nem is a mesterséges intelligencia által vezérelt ...