2024. február 28., szerda

Bosch & Richter, Innovátorok napja - Egy asztalnál a Mesterséges Intelligenciával - 1. rész

 


Bosch & Richter Innovátorok napja - főszerepben a Mesterséges Intelligencia 

 

Első alkalommal (de nem utoljára) rendezte meg a két nagyvállalat, a Bosch csoport és a Richter Nyrt. a nevükkel fémjelzett Innovátorok napja konferenciát. 

 

Kérdezhetjük, hogy vajon mit keres egy könyvtáros a Bosch&Richter konferenciáján? A Mesterséges Intelligenciát, ami mindenütt ott van! Az MI népszerűsége nem csupán egy átmeneti hype, hanem egy olyan technológia, mely hosszú távon itt marad az életünkben.  

 

A két cégcsoport a Bosch & Richter partnersége és a legújabb AI (artificial intelligence) fejlesztések (Mesterséges Intelligencia), valamint a zseniális elődök előtti tisztelgés miatt került megrendezésre az izgalmas témájú konferencia. 

Robert Bosch és Richter Gedeon, a két lángész feltaláló nem egy országban, de körülbelül egy időben tevékenykedtek, találmányaik az élet minden területén megkönnyítették az emberek életét. A szellemi örökségük a jelenünkre is kihat, az innováció folyamatosan keresi az újabb megoldásokat, és ebben egy újabb "szereplő" is porondra lépett, az MI. 

Az elképesztő mennyiségű digitális adatok feldolgozása, a nagy teljesítményű ChatGPT, és a felhőalapú számítástechnikai fejlesztések eredményei mind-mind olyan terület, amely nélkülözhetetlenné tette a Mesterséges Intelligenciát. 

Ezekre a felmerülő kérdésekre kereste a naprakész válaszokat a konferencia, és bemutatta a két cég, a Bosch csoport és a Richter Nyrt. közös kutatásainak eredményeit is. 

 

Kiss Ádám, az KFIH (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) elnöke, köszöntötte a résztvevőket 

 

"Az Innováció Veled kezdődik." ezzel a mondattal indított az előadó. 

A ChatGPT (egy nyelvi modell) 2022. november 4-i megjelenésével az eddiginél nagyobb figyelem irányul az MI fejlődésével kapcsolatos lehetőségekre. A változások igen mélyen érinthetik az oktatást, a kutatást, és egyéb etikai és egyéb emberi jogi kérdéseket vethetnek fel. A ChatGPT-ről már volt szó: egy „chatbot”, beszélgető robot, ami a feltett kérdésre próbál értelmes választ adni nekünk kérdezőnek, mégpedig a lehető legjobban kifejezve.  

Az innovációs ökoszisztéma sokat fejlődött az elmúlt években, az ember szerepe az ökoszisztéma kialakításában és fenntartásában megkérdőjelezhetetlen ma, a 21. században. 


Kiss Ádám szerint négy ökoszisztéma szolgáltatás típust lehet elkülöníteni: 

  1. ellátó szolgáltatások, amelyek a javakat szolgáltatják (ide tartozik többek között az élelmiszer, a víz és a tűzifa) 

  1. szabályozó szolgáltatások, amelyek befolyásolják és irányítják többek között az éghajlatot, a csapadékmennyiséget 

  1. kulturális szolgáltatások, amelyek az ember lelki jóllétéhez járulnak hozzá (mint a kirándulás, természetfotózás, rekreáció) 

  1. támogató szolgáltatások, amelyek az értéknövekedést (mint például a talajképződés és tápanyagkörforgás) 


Ökoszisztéma szolgáltatásoknak nevezzük a természet által nyújtott javakat, előnyöket. Ilyen szolgáltatások többek között a tiszta víz, az élelmiszerek, a tiszta levegő, a talajképződés, vagy akár egy terület esztétikai értéke. Vannak látható, kézzelfogható javak, azonban vannak olyanok is, amelyek nem feltétlenül megfoghatók.  

 

Dr. Kovács Róbert Antal X. kerületi polgármester köszöntője következett. Nagy örömére szolgál, hogy itt, a Bosch kampuszán ünnepelhetjük meg az idén 150 éves Kőbánya és Budapest születésnapját. 

Két innovátor, két világraszóló karrier! Robert Bosch és Richter Gedeon nemcsak egy napon születtek, de innovációikkal megváltoztatták a világot. A Bosch és a Richter Gedeon Nyrt. alapítói inspirációt jelentenek a ma és a jövő generációi számára. 

Richter Gedeon: 

1872. szeptember 23-án született. Ő volt a modern hazai gyógyszeripar megteremtője. A 20. század elején az elsők között ismerte fel hazánkban, hogy a gyógyszertári gyógyszerkészítés ideje lejárt, és csak a nagyüzemi gyógyszergyártásnak van jövője. 

Richter Gedeon gyógyszerész megvásárolja a budapesti Sas Patikát, ezzel nem csak cégük, hanem az egész magyar gyógyszeripar alapkövét teszi le. 1944-ben halt meg. 

Robert Bosch: 

1861. szeptember 23-án Ulm közelében született. 1886. november 15-én Stuttgartban alapította finommechanikai és elektrotechnikai műhelyét, és ezzel tette le a később a nemzetközivé nőtt vállalat alapkövét. 1942-ben halt meg. 

Kovács Róbert a következő idézettel zárta a beszédét: „A technológiai és az üzleti világ előrelépéseinek mindig az emberiség javát is kell szolgálniuk.” (Bosch), illetve „Tájékozódni, értékelni, alkotni.” (Richter) 

 

Dr. Szászi István, a Bosch csoport magyarországi vezetője rendkívül érdekes információval gazdagított minket. 

 

Előadásának címe: Találmányok, melyek jobbá tették az életünket – Innováció a Boschnál és a Richternél 

A múltból merítünk, a jövőt formáljuk - a közösen fenntartható mobilitásért! 

Az előadó a Bosch kampuszán arról beszélt, hogy az innovációs ökoszisztéma kialakítása mind a kormányzattal, mind az akadémiával és egyetemekkel, mind a startupokkal, és ipari szereplőkkel igen fontos számukra. 

Az ökoszisztéma gyors és hatékony fejlődéséért össze kell fogniuk: 

 

  1. Bosch 
  2. Akadémia, egyetemek 
  3. Cégek 
  4. Kormányzati szereplők 
  5. Ipari szereplők

 

Bosch innováció, ami jobbá tette az emberek életét: 

1902-ben a Bosch főmérnöke, Gottlob Honold egy még jobb megoldást tett közkinccsé – a nagyfeszültségű mágneses gyújtórendszert, amely gyújtógyertyát is tartalmazott. Ez a termék tette a Boscht vezető beszállítóvá a világ autóiparában.  

1913. Bosch világítási rendszer 
100 évvel ezelőtt még index (1927.) és ablaktörlő (1926.) nélkül közlekedtek az autók az utakon. Mára ez szinte felfoghatatlan veszélyt jelentene.  

1969. ABS blokkolásgátló fékrendszer, olyan elektronikusan vezérelt rendszer, amely felismeri és megelőzi az autó kerekeinek blokkolását, segítségével az autó akkor is irányítható marad, ha csúszós útfelületen fékezünk.  

2010. E-bike rendszerek, az elektromos rásegítést biztosító kerékpár a motor, az akkumulátor és az elektronika együttműködésével biztosítja a hosszabb hatótávot és a kényelmet.  

Szászi István előadásában elhangzott, hogy manapság már ABS-ESP védi az autóvezetőket, és a MI fejlesztésekkel mára ez a széria minden autóban megtalálható - egy elektromos motor, mely környezetbarát és nem tartalmaz rezet - és ezzel még biztonságosabbá válik a közlekedés. 

Szászi István párhuzamot vont a Bosch és a Richter között, hiszen mindketten innovátorok voltak, előszeretettel használták a kor technikai vívmányait, és kötődtek a német innovációhoz. 

A Bosch mindig is értékteremtésre törekedett! Miden nap azon dolgoznak, hogy innovatív technológiákkal, köztük a Mesterséges Intelligenciával jobbá, fenntarthatóvá, biztonságossá tegyék a világot, mindezt úgy, hogy az emberek elvárásaival összhangban tegyék! 

 

 

Bogsch Erik, a Richter Gedeon igazgatóságának elnöke következett. 

 

Az innováció nem a vállalatok versenyképességéről szól, hanem az emberek életének jobbításáról. Az egészségügy és a gyógyszeripar az, ahol a leginkább hatással van az emberek életszínvonalára az innováció. 
A Richterhez fűződik a Hyperol (1911) gyártása (a hatékony fertőtlenítőszer hamar sikeressé és népszerűvé vált az I. világháború során, amikor is számos ember életét tudták megmenteni a sebfertőzés megakadályozásával), majd forgalomba került a Kalmopyrin (1912-ben), mely hatékony fájdalomcsillapító a mai napig. 

Az ötvenes években (1956.) nemzetközi kutatások kezdődtek a B12 vitamin gazdaságos előállítására irányulva. 

1967-ben megalakul a dorogi gyáregység. És ha már 1967, akkor egy „hormonális hatáson alapuló fogamzásgátló tabletta", az Infecundin került forgalomba. 
1977-ben jött a Cavinton. A Cavinton egy értágító, a keringési zavarok kezelésében segít, megoldást tud nyújtani az agyi vérkeringési zavarok kezelésében. Mai napig számos betegen tud segíteni. 

Bogsch Erik hozzátette, hogy a nőgyógyászat területén is arra törekszik a vállalat, hogy innovatív gyógyszeres kezelési lehetőségeket kínáljon a leggyakoribb női egészséget érintő betegségekre. („... felvásárolja a nőgyógyászati rendellenességek, illetve meddőség kezelésére szakosodott, svájci PregLem céget és a német Grünenthal fogamzásgátló portfólióját...”) Forrás: https://www.gedeonrichter.com/hu-hu/rolunk/tortenetunk 

 

A Richter nemzetközi jelenléte:
 

  • Kb. 100 ország betegének az ellátása 

  • közvetlen jelenlét 50 országban 

  • az árbevétel 94%-a külföldről érkezik 

  • az alkalmazottak több mint 50%-a külföldről dolgozik  

 

Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatójának a beszéde következett 

A partnerekkel való együttműködés keretében születnek a legjelentősebb innovációk, a kimagasló tudományos és üzleti sikerek, hangzott el Orbán Gábor beszédében. 

A Richter teljes erővel a kutatás-fejlesztés élvonalában küzd az emberek életszínvonalának javításáért, ezernél is több munkavállaló dolgozik a K+F-részlegen. 
 

A VRAYLAR-t (vagy Cariprazine-t) a Richter Gedeon Nyrt. és az AbbVie közösen fejlesztette ki 2015-ben. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jóváhagyta, hogy a Cariprazine használatát kiterjesszék azon felnőttekre, akik korábban depressziós, akut mániás és kevert epizódok kezelésére az I-es típusú bipoláris zavarban, valamint felnőtt skizofréniában szenvednek. A Cariprazine a Richter Gedeon Nyrt. és az AbbVie közös fejlesztése, amivel világszerte több mint 20 klinikai vizsgálatban több mint 8000 beteget kezeltek már... További információ itt olvasható: 

(2023. májusáig 895.414 beteget gyógyított meg)  

Székelyné Zombory Piroska


Nincsenek megjegyzések:

A 14. Infotér Konferencia, Balatonfüred, 2023. október 17-19. 

      A 14. Infotér Konferenciára még nem önvezető járművel érkeztünk Balatonfüredre, és nem is a mesterséges intelligencia által vezérelt ...