2014. augusztus 19., kedd

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése

2014. július 17. és 19. között zajlott le a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. vándorgyűlése Sopronban. Az idei év szlogenje „Intelligens szolgáltatás, a szolgáltatás intelligenciája.” volt.

Nyitóbeszédek

Csütörtök délután a Nyitó plenáris üléssel kezdődött a program, melyen Bakos Klárának, az MKE elnökének köszöntő beszédén kívül további magas rangú személyek beszédének lehettünk fültanúi.

Bakos Klára nyitó beszédében elhangzott, hogy a könyvtárak versenyképességének növelése továbbra is a kitűzött célok között szerepel. Gazdasági tényezővé kell tenni a könyvtárakat, mely többek között a távoktatásban való részvétellel, digitális írástudás tanításának segítésével, közösségi tényező válással (polgárok ügyintézésének segítésével), nélkülözhetetlen adatközponttá, elektronikus könyvtárrá válással valósítható meg.

Az Emberi ErőforrásokMinisztériuma képviselőjének beszédében a „hűség” volt a kulcsszó, azaz hűség az olvasókhoz, a könyvtárhasználókhoz, a szakmaisághoz, a könyvtárosi értékekhez, a folyamatos megújuláshoz és a proaktivitás szemléletéhez

Fontos, hogy a kollégák elkötelezettek legyenek, valamint, hogy igyekezzünk megújítani a könyvtári tereket (többfunkciós terek), és a szakembereket is (új kompetenciák szerzése).

A NemzetstratégiaiKutatóintézet elnökhelyettesének beszédében is a haladás fontosságára helyeződött a hangsúly. Az internet és az e-book korában a könyvtár, illetve a könyvtárosok szerepének újraértelmezését szorgalmazta. Megfogalmazódott a kérdés, hogy a könyvtárak milyen funkciókkal, hogyan tudnák visszahódítani a „google-generációt”? (Z generáció.) Hogy miként vehetné fel a versenyt a digitális tartalomszolgáltatókkal (vagy hogyan működjön velük a legjobban együtt)?

A beszédeket követően a díjak és kitüntetések átadása következett.

A Fitz József díj díjazott könyvei a következők voltak:

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársait büszkeség töltheti el, hiszen az idén a Magyar Könyvtárosok Egyesületének egyik emlékérmét egyik munkatársunk, a Zenei Gyűjtemény könyvtárosa, Cseriné Szilágyi Erzsébet kapta. Az év fiatal könyvtárosa Kecskeméti Gergely lett, a Kovács Máté-díj nyertese pedig Bedekovics Tamás.

A plenáris ülés végén több bejelentés hangzott el az elkövetkező időszakra nézve:
Az IFLA 2019. évi megrendezésének jogát szeretnék megszerezni
2014. szeptember 8. – az UNESCO nemzeti bizottsága meghirdette az „Írni-olvasni tudás népszerűsítésének nemzetközi napját”. Bakos Klára kéri a könyvtárak segítségét rendezvények szervezésében, a különböző társadalmi szervezetekkel való együttműködésben.
Az évben várható még a „Digitalizálás napja” is, melynél szintén a fentebbi aktivitást szeretnék kérni a könyvtáraktól.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetőjének előadása:
Dr. Kelemen Csaba a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiáról (2014-2020) beszélt.
-          közigazgatási informatika helyeződik a középpontba
-          internet ellátottság növelése
Ennek 4 pillére az infrastruktúra, a gazdaság (probléma, hogy gyenge), a digitális kompetenciák és az állam.
A digitális kompetenciák fejlesztésének összesen 165 milliárdos kerete van, ebből 32 milliárdot szánnak a helyszíni informatika fejlesztésére (ez érintheti a könyvtárakat is) és e-magyarország pontok létesítésére. A könyvtárak szerepe még itt az lehet, hogy a digitális kompetenciákat fejlesztő képzési programokat hirdessenek meg, ez esetben lehet majd pénzösszegekre pályázni. Várhatóan 2014. augusztus végén kezdődhet meg a pályázás.

Szekcióülések (2014. július 18. 10.00-12.00, 13.00-15.30)
Délelőtt az Olvasószolgálati szekció előadásain, míg délután a Társadalomtudományi szekció előadásain vettem részt.
Az előadások nagy része egy-egy könyvtár valamilyen projektjéről való beszámoló volt. Véleményem szerint nem volt igazán olyan az előadások között, amelynek tapasztalatait a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban alkalmazhatnánk. Egy-egy elemet említenék csak meg, amelyek kapcsán bennem kérdések merültek fel.

Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Tata, Sinkó Ildikó: A bibliobox tapasztalata

A bibliobox tulajdonképpen olyan, mint amibe most az épületen belül bedobhatják a visszahozott könyveket, azonban ez egy teljesen zárt (időjárásra nem érzékeny) doboz, épületen kívül is elhelyezhető. Az előadásban megfogalmazott előnyei: reklámfelület, színfolt, kevesebb a késedelmesen visszahozott könyv, „kallódó” könyv is visszakerül, pozitív visszajelzések a felhasználóktól. Hátrányai: nagy alakú könyveket nem lehet belehelyezni, ajándékkönyveket dobnak bele, könyvtárközi könyveket dobnak bele, más könyvtárak könyveit dobják bele (visszajuttatás költségei) drága a biztosítása. 
Felvetődött kérdésem: a nyári zárva tartás idejében, esetleg mégis nem érné-e meg ilyet elhelyezni az épületünk olvasók számára ismert főkapuja előtt, hogy oda hozzák vissza a könyveket? 



(forrás: Tatabánya TV)

József Attila Megyei és Városi Könyvtár, Vitéz Veronika és Török Csaba: JAMKDroid program 

Az androidos okos telefonokra könyvtári mobilalkalmazás. Ezen alkalmazás előnyei: olvasóknak az egyes könyvek kölcsönzésének lejárati ideje előtt figyelmeztetést küld (e-mail/sms – az olvasó választásától függően), előjegyzett könyvek megérkezéséről is értesítést küld.Ennek kapcsán csak az a kérdésem vetődött fel, hogy a könyvtárunk mobilalkalmazásának korszerűsítésére esetleg van-e mód, forrás? (Nem csak androidos okos telefonokra való alkalmazással.) Illetve a fentebbi automatikus értesítők bevezetésére nem lenne-e mód?

T-Systems, Horváth Zoltánné: Könyvtári „coaching” - a hálózati invázió mentorai és okos rendszerei

Az előadásban szó esett arról, hogy a tájékoztatók virtuálisan is tájékoztathatnának. Tudomásom szerint például a Budapesti Corvinus EgyetemKözponti Könyvtárában létezik is ilyen „skype-os” tájékoztatás. Felvetődött kérdésem: esetleg nem fontolnánk-e meg ennek bevezetését? (Ugyanúgy az internet teremben ülő kolléga végezhetné így is a tájékoztatást, mint ahogyan telefonon is, ő várná az érkező kérdéseket, vagy esetlegesen a böngészde egyik gépénél lehetne telepíteni egy ilyen alkalmazást, vagy egy belsős munkán lévő kolléga kapna erre időt.)

Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Dudás Anikó: „Tudományos szelfi”

Az előadó olyan oldalakat/forrásokat mutatott be, amelyeken keresztül nyomon követhető egy-egy kutató/szerző tudományos pályafutása. Ezen előadás kapcsán csak az fogalmazódott meg bennem, hogy hasznos lehet, ha kollégáink tisztában vannak ilyen forrásokkal is. Hiszen, ha valaki egy-egy kutatási témával kapcsolatosan keres, még hasznosítható lehet a téma egy-egy kutatójától való kiindulás. Nincsenek arról ismereteim, hogy nálunk a tájékoztatásban esetlegesen ezeket mennyire használjuk.  Pl. MTMT, doktori.hu, Google scholar, Scopus, Microsoft Academic Search.
Az előadások anyagai podcaston itt érhetőek el.

Koletár Katalin

Nincsenek megjegyzések:

A 14. Infotér Konferencia, Balatonfüred, 2023. október 17-19. 

      A 14. Infotér Konferenciára még nem önvezető járművel érkeztünk Balatonfüredre, és nem is a mesterséges intelligencia által vezérelt ...